Geneviève

Website: www.genevieveart.nl  -  E-mail: genevieve@chello.nl

Geneviève’s artistieke leven begon met opleidingen in verschillende ambachten zoals weven en keramiek in de tijd dat zij in de Verenigde Staten op de ‘Greenfield Village/Henry Ford Museum School’ zat, in Dearborn, Michigan. Haar universitaire opleiding vond plaats in zowel Michigan, USA als in Engeland. Zij voltooide haar academische opleiding met als hoofdvak ‘Drama’. Hierna vervolgde zij haar artistieke opleidingen op de ‘Cranbrook Art Academy’ in Bloomfield Hills, Michigan, bekroond met een studiebeurs voor grafische kunst, tekenen en keramiek onder begeleiding van Toshiko Takiazu.

 

Geneviève verhuisde naar Midland, Michigan waar ze zich bij een artistieke coöperatie voegde die gesponsord werd door Alden Dow, een befaamd student van de architect Frank Lloyd Wright. Dow ontwierp onder meer het ‘Phoenix Art Museum’ in Arizona.  Deze ‘co-op’ van diverse studenten en artiesten was een ideale gelegenheid om zich verder te bekwamen in keramiek, grafische vormgeving, sieradenontwerp, beeldhouwkunst en schilderen. Een deel van haar keramiek ontwerpen werd geselecteerd voor een expositie, gejureerd door de  conservatoren van “The Art Association of Midland.” Ook gaf zij keramieklessen aan volwassenen in het gemeenschapscentrum ter plaatse. Gedurende deze periode ontwierp Alden Dow een woonhuis voor haar dat onder haar supervisie werd gebouwd en waarin zij vele jaren heeft gewoond, alvorens te besluiten in Europa te gaan wonen en werken.

 

In Amsterdam richtte Geneviève een ‘styling’ bureau op, gespecialiseerd in vormgeving van fotosessies,televisiespots, speelfilm en modeshows. Gedurende deze periode renoveerde zij haar 17e eeuwse grachtenhuis, een monumentaal pand dat in 1743 al eerder was gerenoveerd met behoud van alle originele karakteristieken, waaronder een magnifieke plafondschilderij.

 

Begin jaren 80 werd Geneviève een van de allereerste promoters die Reggae muziek en Afrikaanse musici en artiesten naar Nederland haalden. Vele van deze artiesten werden later zeer bekend zoals Gregory Isaacs, Culture, Burning Spear, Baaba Maal, Thomas Mufuomo, Stella Chewesi, The Malatini Queens en vele anderen. Sommige van de foto’s die zij van deze artiesten maakte werden gepubliceerd in de gerenommeerde Nederlandse Muziekkrant OOR, ook werden haar foto’s gebruikt voor platenhoezen waaronder voor Mighty Diamonds and Augusto Pablo. Zij is overigens een groot liefhebber van, behalve wereldmuziek, ook pop, klassiek en opera.

 

Geneviève’s leven als “cultureel globalist” werd verder verrijkt door te leven in vele en diverse culturen, behalve in de Verenigde Staten en Nederland vooral ook in Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk en West-Afrika. Haar schilderijen weerspiegelen die kleurrijke verscheidenheid in levenservaring en haar grote interesse voor kunst, theater, muziek, dans, natuur en verschillende culturen. Haar interesse voor textuur, kleur en om in diverse lagen te werken vindt men terug in haar verschillende schildertechnieken, in olieverf op doek, papier en/of hout. Zij maakt doorgaans zelf haar verf met natuurlijke kleurmineralen geïmporteerd uit Roussillion, Provence-Frankrijk.